Lépjen be a TV-zés világába!
2019. június 27. csütörtök 00:18

Thor: Sötét világ

Thor: The Dark World

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy, 2013., hossz: 112 perc

Thor a Föld és a Kilenc birodalom védelméért száll harcba egy eddig az árnyakban bujkáló ellenséggel, aki most magát az egész univerzumot akarja.

A Thor és A bosszúállók eseményeit követően, a Sötét világban Thor a világegyetem rendjéért harcol, eközben azonban egy ősi faj a bosszúra szomjazó Malekith vezetésével visszatér, hogy az egész univerzumot sötétségbe taszítsa. Még Odin és Asgard sem tud szembeszállni azzal az ellenséggel, akivel Thornak szembe kell néznie. Veszélyes úton indul el, mely során újra találkozik szerelmével, Jane Fosterrel, és fel kell áldoznia mindent, hogy megmentse a világot.

Szerinted?

Szereted a fantáziadús filmeket?

Igen Nem

Szereted?

IMDB: 7.1

Szereplők

  • Chris Hemsworth (Thor)
  • Natalie Portman (Jane Foster)
  • Anthony Hopkins (Odin)
  • Tom Hiddleston (Loki)
  • Jaimie Alexander (Sif)
  • Christopher Eccleston (Malekith)

Stáb

  • író: Stan Lee
  • rendező: Alan Taylor
Vetítések

Csütörtök

HBO 2 - 06.27. 09:05

Vasárnap

Film Now - 06.30. 20:00

Hétfő

Film Now - 07.01. 05:20

Extrák

Info

Anthony Hopkins

Sir Anthony Hopkins (Port Talbot, Wales, 1937. december 31. –) Oscar-díjas walesi színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége. A Királyi Színiakadémián végzett, ezüst fokozattal.
Filmes pályáját Az oroszlán télen Oroszlánszívű Richárdjaként kezdte, amiért a Brit Filmakadémia díjára jelölték. Ezután olyan filmekkel folytatta, mint A híd túl messze van, A mágus - Rémisztő Love Story, Az elefántember, a Bounty, a Szenvedélyek viharában, az Árnyékország, a Szellem a házban, A vadon foglyai, a Zorro álarca, az Amistad és a Ha eljön Joe Black. A bárányok hallgatnak (1991) a kannibál Dr. Hannibal Lecter szerepéért elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, amelyre utána még háromszor jelölték: egyszer a Napok romjai (1993) című brit filmdrámáért, az Oliver Stone-féle Nixon (1995) címszerepéért és a Steven Spielberg által rendezett Amistad című film mellékszerepéért. Figyelemreméltó munkássága elismeréseképpen, 1993-ban II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. 1995-ben rendezőként is debütált az August című filmmel, amelyben szerepelt is.

Imdb

Anthony Hopkins (I)

Anthony Hopkins was born on December 31, 1937, in Margam, Wales, to Muriel Anne (Yeats) and Richard Arthur Hopkins, a baker. His parents were both of half Welsh and half English descent. Influenced by 'Richard Burton (I)' (qv), he decided to study at College of Music and Drama and graduated in 1957. In 1965, he moved to London and joined the National Theatre, invited by 'Laurence Olivier' (qv), who could see the talent in Hopkins. In 1967, he made his first film for television, _A Flea in Her Ear (1967) (TV)_ (qv). From this moment on, he enjoyed a successful career in cinema and television. In 1968, he worked on _The Lion in Winter (1968)_ (qv) with 'Timothy Dalton (I)' (qv). Many successes came later, and Hopkins' remarkable acting style reached the four corners of the world. In 1977, he appeared in two major films: _A Bridge Too Far (1977)_ (qv) with 'James Caan (I)' (qv), 'Gene Hackman' (qv), 'Sean Connery' (qv), 'Michael Caine (I)' (qv), 'Elliott Gould' (qv) and 'Laurence Olivier' (qv), and 'Maximilian Schell' (qv). In 1980, he worked on _The Elephant Man (1980)_ (qv). Two good television literature adaptations followed: _Othello (1981) (TV)_ (qv) and _The Hunchback of Notre Dame (1982) (TV)_ (qv). In 1987 he was awarded with the Commander of the order of the British Empire. This year was also important in his cinematic life, with _84 Charing Cross Road (1987)_ (qv), acclaimed by specialists. In 1993, he was knighted. In the 1990s, Hopkins acted in movies like _Desperate Hours (1990)_ (qv) and _Howards End (1992)_ (qv), _The Remains of the Day (1993)_ (qv) (nominee for the Oscar), _Legends of the Fall (1994)_ (qv), _Nixon (1995)_ (qv) (nominee for the Oscar), _Surviving Picasso (1996)_ (qv), _Amistad (1997)_ (qv) (nominee for the Oscar), _The Mask of Zorro (1998)_ (qv), _Meet Joe Black (1998)_ (qv) and _Instinct (1999)_ (qv). His most remarkable film, however, was _The Silence of the Lambs (1991)_ (qv), for which he won the Oscar for Best Actor. He also got a B.A.F.T.A. for this role.

Info

Chris Hemsworth

Christopher Hemsworth (Ausztrália, Melbourne, 1983. augusztus 11. –)[1] ausztrál színész. Legismertebb szerepei: Thor az azonos című 2011-es amerikai szuperhősfilmben és Eric a 2012-es Hófehér és a vadászban, ahol Kristen Stewart partnere.
Chris Hemsworth Melbourneben született.[1] Édesanyja tanár, édesapja szociális tanácsadó. Három fiúgyermek közül ő a középső. Bátyja Luke és öccse Liam szintén színészek.[2][3] Gyerekkorának egy részét a nagyvárosban, másik részét az Északi területen, egy kis bennszülött közösségben, Bulmanban krokodilok és bivalyok között töltötte. Néhány évvel később a család az Ausztráliához tartozó Phillip-szigetre költözött.[4]

Imdb

Chris Hemsworth

Chris Hemsworth was born in Melbourne, Australia, to Leonie, a teacher of English, and Craig Hemsworth, a social services counselor. Chris saw quite a bit of the country in his youth, after his family moved to the Northern Territory before finally settling on Phillip Island, to the south of Melbourne. He is brother to actors 'Liam Hemsworth' (qv) and 'Luke Hemsworth' (qv). In 2004, he unsuccessfully auditioned for the role of Robbie Hunter in the Australian soap opera _"Home and Away" (1988)_ (qv) but was recalled for the role of Kim Hyde which he played until 2007. In 2006, he entered the Australian version of _"Dancing with the Stars" (2004)_ (qv) and his popularity in the soap enabled him to hang on until show 7 (_"Dancing with the Stars" (2004) {(#5.7)}_ (qv) when he became the fifth contestant to be eliminated. His first Hollywood appearance was in _Star Trek (2009)_ (qv), but it was his titular role in _Thor (2011)_ (qv) which propelled him to prominence worldwide. He reprised the character in the science fiction blockbuster _The Avengers (2012)_ (qv). Chris's American representative, management company ROAR, also manages actress 'Elsa Pataky' (qv), and it was through them that the two met, marrying in 2010. The couple have a daughter and twin sons.

Info

Föld

A Föld (görögül: Γαῖα – Gaia, latinul: Terra) a Naptól számított harmadik bolygó a Naprendszerben. A legnagyobb átmérőjű, tömegű és sűrűségű az ismert Föld-típusú bolygók közül.[10]
Több millió faj,[11] köztük az ember élőhelye is. A Föld a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz. Jelenlegi ismereteink szerint 4,44[12]–4,54 milliárd éve alakult ki,[13][14][15][16] és a felszínén mintegy egy milliárd év múlva az élet is megjelent. Azóta a bioszféra jelentősen megváltoztatta az atmoszférát, és más, biotikus összetevőit. Ezzel lehetőség nyílt az aerob organizmusok osztódásos szaporodására, és létrejött az ózonréteg, amely megszűri a Nap felől érkező ultraibolya sugárzást. A Föld felszínét a Föld mágneses mezője védi a nagyenergiájú kozmikus sugárzástól.[17] A Naprendszer külső körülményei a várakozások szerint még mintegy 1,5 milliárd évig támogatják az élet jelenlétét, de ezután a mind fényesebbé váló Nap el fogja tüntetni a bioszférát.[18]
A földkéreg több különálló részre, tektonikai lemezekre töredezett, és ezek az elmúlt évmilliók során, és jelenleg is folyamatosan mozognak egymáshoz képest. A felszín nagyjából 71 százalékát sós vizű óceánok, a fennmaradó területet kontinensek és szigetek foglalják el. Nem tudunk más olyan bolygóról, aminek felszínén folyékony víz található, márpedig az a földi élet elengedhetetlen feltétele. A Marson valaha volt víz, de ma már csak legfeljebb nyomokban, jéggé fagyva fordulhat elő.[note 1][note 2] A Föld belseje aktív maradt. Részei a Goldschmidt-modell szerint:

a viszonylag szilárd földköpeny,
a folyékony, a mágneses térért felelős külső mag és
a szilárd, vas- (nikkel-)szulfidosnak tekintett belső mag.
A Föld pályája a Nap körül (a méretek nem arányosak)
A Föld több objektummal is gravitációs kapcsolatban áll a világűrben. Ezek közül legjelentősebb a Nap és a Hold. Jelenleg, amíg a Föld megkerüli a Napot, addig nagyjából 366,26-szor megfordul saját tengelye körül. Ez az időszak egy sziderikus év, ami nagyjából 365,26 sziderikus napig tart. A Föld tengelyének ferdesége a keringési síkra bocsátott merőlegeshez képest 23,4°.[19] Ennek következményei az évszakok. A Föld egyetlen természetes holdja, a feltételezett 4,53 milliárd éve létrejött Hold vonzása alakította ki az árapályt, amely egyensúlyban tartja a tengelyferdeséget és valamelyest lassítja a bolygó forgását. Az óceánok kialakulásában egyes elméletek[20] szerint a bolygó történetének korai szakaszában nagy szerepet játszott egy üstököseső. Később a felszínt kisrészt kisbolygók becsapódásai alakították még, azonban ezek szerepe elhanyagolható a tektonika és a lepusztulás mellett.

A bolygó egész felszínét belakó emberiség az ásványkincseket és az élőlényeket is hasznosítja. A nagyjából 200 szuverén állam kapcsolatainak fő formái a diplomácia, az utazás, a kereskedelem és a hadi tevékenységek. Az emberek sokféleképpen képzelték el a Föld jellegét és kialakulását az isteni megszemélyesítéstől a lapos Föld elméletén át napjaink integrált, tudományos világképéig. Ember először 1961-ben hagyta el bolygónkat, amikor Jurij Gagarin fölrepült a világűrbe.
↑ Allen, Clabon Walter; Cox, Arthur N.. Allen's Astrophysical Quantities. Springer, 294. o. (2000). ISBN 0387987460 

↑ Various.szerk.: David R. Lide: Handbook of Chemistry and Physics, 81st edition, CRC (2000). ISBN 0849304814 

↑ a b IERS Working Groups (2003). „General Definitions and Numerical Standards”. McCarthy, Dennis D.; Petit, Gérard IERS Technical Note No. 32, U.S. Naval Observatory and Bureau International des Poids et Mesures. Hozzáférés: 2008. augusztus 3.. 

↑ Cazenave, Anny.szerk.: Ahrens, Thomas J.: Global earth physics a handbook of physical constants (PDF), Washington, DC: American Geophysical Union (1995). ISBN 0-87590-851-9. Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 3. 

↑ Pidwirny, Michael (2006. február 2.). „Surface area of our planet covered by oceans and continents.(Table 8o-1)”, Kiadó: University of British Columbia, Okanagan. (Hozzáférés ideje: 2007. november 26.)  

↑ Staff: World. The World Factbook. Central Intelligence Agency, 2008. július 24. (Hozzáférés: 2008. augusztus 5.)

↑ a b Williams, David R.: Earth Fact Sheet. NASA, 2004. szeptember 1. (Hozzáférés: 2007. március 17.)

↑ Allen, Clabon Walter; Cox, Arthur N.. Allen's Astrophysical Quantities. Springer, 296. o. (2000). ISBN 0387987460 

↑ Arisona State University: World: Lowest Temperature (angol nyelven). [2010. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 22.)

↑ Blue, Jennifer: Descriptor Terms (Feature Types). Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS, 2007. július 5. (Hozzáférés: 2007. július 5.)

↑ May, Robert M. (1988). „How many species are there on earth?”. Science 241 (4872), 1441–1449. o. DOI:10.1126/science.241.4872.1441. PMID 17790039. (Hozzáférés ideje: 2007. augusztus 14.)  


Fiatalabb a Föld, mint eddig hitték, 2010. május 27. (Hozzáférés: 2010. május 27.)

↑ Dalrymple, G.B.. The Age of the Earth. California: Stanford University Press (1991). ISBN 0-8047-1569-6 

↑ Newman, William L.: Age of the Earth. Publications Services, USGS, 2007. július 9. (Hozzáférés: 2007. szeptember 20.)

↑ Dalrymple, G. Brent (2001). „The age of the Earth in the twentieth century: a problem (mostly) solved”. Geological Society, London, Special Publications 190, 205–221. o. DOI:10.1144/GSL.SP.2001.190.01.14. (Hozzáférés ideje: 2007. szeptember 20.)  

↑ Stassen, Chris: The Age of the Earth. TalkOrigins Archive, 2005. szeptember 10. [2009. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 30.)

↑ Harrison, Roy M., Hester, Ronald E.. Causes and Environmental Implications of Increased UV-B Radiation. Royal Society of Chemistry (2002). ISBN 0854042652 

↑ Carrington, Damian. „Date set for desert Earth”, BBC News, 2000. február 21. (Hozzáférés ideje: 2007. március 31.) 

↑ Yoder, Charles F. (1995:8).

↑ Morbidelli, A.; Chambers, J.; Lunine, J. I.; Petit, J. M.; Robert, F.; Valsecchi, G. B.; Cyr, K. E. (2000). „Source regions and time scales for the delivery of water to Earth”. Meteoritics & Planetary Science 35 (6), 1309–1320. o. (Hozzáférés ideje: 2007. március 6.)  


Info

Jaimie Alexander

Jaimie Lauren Alexander (née Tarbush; born March 12, 1984)[1] is an American actress. She is best known for portraying Jessi on the TV series Kyle XY and Sif in the 2011 superhero film Thor, and its 2013 sequel. Since 2015, she stars in the NBC series Blindspot.

Info

Natalie Portman

Nina Sayers Fekete hattyú

Jacqueline Kennedy Onassis Jackie Eve Hammond V mint vérbosszú Mathilda Léon, a profi Padmé Amidala Csillagok háborúja Alice Ayres/Jane JonesKözelebb Lena ExpedícióDíjaiOscar-díjFekete hattyú Golden GlobeKözelebbFekete hattyúCloser BAFTA-díjFekete hattyú További díjak
Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek (Fekete hattyú, 83. Oscar-gála, 2011)
BAFTA-díj a legjobb női főszereplőnek (Fekete hattyú, 2010)
Golden Globe-díj a legjobb női mellékszereplőnek (Closer, 2005)
Golden Globe-díj a legjobb női főszereplőnek – filmdráma (Fekete hattyú, 2011)
Screen Actors Guild-díj a legjobb női főszereplőnek (Fekete hattyú, 2011)
Independent Spirit Award for Best Female Lead (Fekete hattyú, 2011)
Golden Globe-díj
British Academy of Film and Television Arts
Independent Spirit díj
Szaturnusz-díj
Screen Actors Guild-díj
Natalie Portman aláírásaNatalie Portman weboldalaNatalie Portman az IMDb-nPORT.hu-adatlapA Wikimédia Commons tartalmaz Natalie Portman témájú médiaállományokat.
Natalie Portman, eredeti nevén Neta-Lee Hershlag (Jeruzsálem, 1981. június 9. –) Oscar- és Golden Globe-díjas izraeli származású amerikai filmszínésznő. Gyermekszínészként kezdte karrierjét a 90-es években, az ezt megelőző években pedig táncolt és modellkedett. Első szerepét a Léon, a profi c. filmben kapta, melyben Jean Reno partnere volt, de az igazi ismertséget az új Csillagok háborúja trilógia hozta meg számára, melyben Padmé Amidala szenátort alakította. Natalie többször is hangoztatta, hogy "…szívesebben vagyok okos, mint híres", ezért a Csillagok háborúja filmek forgatásával egyidőben a Harvard pszichológia szakán tanult; 2003-ban végzett.[1]
2001-ben Csehov A sirály c. darabjában szerepelt, többek között Meryl Streep, Kevin Kline, és Philip Seymour Hoffman oldalán. 2005-ben a Közelebb c. filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott.

2011-ben a Fekete hattyú c. filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Imdb

Natalie Portman

Natalie Portman was born Natalie Hershlag on June 9, 1981, in Jerusalem, Israel, to a Jewish family. She is the only child of Avner Hershlag, an Israeli-born doctor, and Shelley Stevens, an American-born artist (from Cincinnati, Ohio), who also acts as Natalie's agent. She left Israel for Washington, D.C., when she was still very young. After a few more moves, her family finally settled in New York, where she still lives to this day. She graduated with honors, and her academic achievements allowed her to attend Harvard University. She was discovered by an agent in a pizza parlor at the age of 11. She was pushed towards a career in modeling but she decided that she would rather pursue a career in acting. She was featured in many live performances, but she made her powerful film debut in the movie _Léon (1994)_ (qv) (aka "Léon"). Following this role Natalie won roles in such films as _Heat (1995)_ (qv), _Beautiful Girls (1996)_ (qv), and _Mars Attacks! (1996)_ (qv). It was not until 1999 that Natalie received worldwide fame as Queen Amidala in the highly anticipated US$431 million-grossing prequel _Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)_ (qv). She then she starred in two critically acclaimed comedy dramas, _Anywhere But Here (1999)_ (qv) and _Where the Heart Is (2000)_ (qv), followed by _Closer (2004/I)_ (qv), for which she received an Oscar nomination. She reprised her role as Padme Amidala in the last two episodes of the Star Wars prequel trilogy: _Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)_ (qv) and _Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)_ (qv). She received an Academy Award and a Golden Globe Award for Best Actress in _Black Swan (2010)_ (qv).

Info

Tom Hiddleston

Thomas William "Tom" Hiddleston (1981.február 9. –) angol színész, producer és zenész. 2017-ben megnyerte a Golden Globe-díjat, ami az ötödik színészi elismerése. Legismertebb szerepe Loki, akit a Thor és a Bosszúállók című filmekben alakított.
Tom Hiddleston 1981. február 9-én született Londonban. Édesapja James Norman Hiddleston, édesanyja Diana Hiddleston. Húga, Emma, szintén színész, míg nővére, Sarah, újságíró Indiában. Londonban és Oxfordban nőtt fel, szülei 13 éves korában elváltak. Iskoláit a Dragon Schoolban, az Eton Collegen és a Cambridge-i Egyetemen végezte. Már középiskolában érdekelni kezdte a színészet, ezért az egyetem után a Royal Academy of Dramatic Arton tanult tovább, ahol 2005-ben diplomát szerzett.

Imdb

Tom Hiddleston

Thomas William Hiddleston was born in Westminster, London, to English-born Diana Patricia (Servaes) and Scottish-born James Norman Hiddleston. His mother is a former stage manager, and his father, a scientist, was the managing director of a pharmaceutical company. He started off at the preparatory school, The Dragon School in Oxford, and by the time he was 13, he boarded at Eton College, at the same time that his parents were going through a divorce. He continued on to the University of Cambridge, where he earned a double first in Classics. He graduated from the Royal Academy of Dramatic Art in 2005. Whilst at University of Cambridge, he was seen by the agency 'Hamilton Hodell' in the play 'A Streetcar named Desire' and was signed. Following this, he was cast in his first television role in _"The Life and Adventures of Nicholas Nickleby (2001) (TV)"_. Hiddleston won his first film role as Oakley in Joanna Hogg's award-winning first feature, _Unrelated (2007)_ (qv). His breakthrough role came when he portrayed Loki in the 2011 Marvel Studios feature film _Thor (2011)_ (qv) and he reprised this role in _The Avengers (2012)_ (qv).